Uniezorg
test2
Werken bij

Welkom

Allergie

Ons aanbod

Wat is allergie?

Allergie is een overgevoeligheidsreactie van het lichamelijke afweersysteem op onschadelijke stoffen, zoals pollen (stuifmeel), huidschilfers van dieren, huisstofmijt en schimmels. Deze stoffen, die altijd een soort eiwit bevatten, noemen we allergenen. Wanneer je allergisch bent voor deze stoffen kan dit voor verschillende klachten zorgen: neusverstopping, niezen, snotteren, tranende ogen en jeuk aan de ogen, neus en keel. Klik hier voor meer informatie over allergie.

Neusklachten als gevolg van irriterende (chemische) stoffen, zoals tabaksrook en verflucht, of een airconditioner worden niet veroorzaakt door allergie. Iedereen kan hier in meer of mindere mate last van hebben.

 

Wat is hooikoorts?

 

Aan het eind van de vorige eeuw werd ontdekt dat allergische klachten voornamelijk voorkwamen aan het einde van de zomer, tijdens het hooien. De ziekte werd daarom hooikoorts genoemd. Maar anders dan de naam doet voorkomen, wordt hooikoorts niet veroorzaakt door hooi, maar door stuifmeel (pollen) van bloeiend gras of bomen

Omdat het ook mogelijk is om allergisch te zijn voor allerlei andere stoffen is het beter om te spreken over allergische rhinitis, dat allergische reactie van de neus betekent. Voor meer informatie over allergische rhinitis, klik hier. 

 

Wat zijn de belangrijkste allergenen?

 

Pollen en huisstofmijt zijn de belangrijkste allergenen. Allergieën ontstaan door pollen van bloeiende bomen, zoals de berk, hazelaar, els en bloeiende grassoorten, zoals vossengras, beemdgras en timotheegras.

De meeste bomen bloeien van februari tot en met mei, de grassen voornamelijk van mei tot en met augustus.

Huisstofmijt is een klein spinnetje dat in alle Nederlandse huizen voorkomt. Het is voor het blote oog net niet zichtbaar en op zich onschadelijk. Het beestje komt met name voor in huisstof en voedt zich voornamelijk met huidschilfers. Huisstofmijt leeft het prettigst in een warme, vochtige omgeving waar veel huidschilfers zijn, bijvoorbeeld in matrassen, kussens en vloerbedekking. Huisstofmijt komt het hele jaar voor, maar het aantal neemt in de herfst toe.

Mensen die last hebben van overgevoeligheid door huisdieren hebben vaak vooral last van katten, honden, paarden en knaagdieren. De huidschilfers van deze dieren veroorzaken dan de allergische klachten.

Team

Het behandelteam van Uniezorg bestaat uit een ervaren KNO-arts en doktersassistenten. Wij hebben jarenlange ervaring in de diagnostiek en behandeling van allergische rhinitis. Samen zorgen we ervoor dat je snel de beste behandeling krijgt.

Pascale Stoffels Doktersassistente
Bas van den Borne KNO-arts
Monique Geurts Doktersassistente

De specialist dichtbij.

Allergie? Uniezorg is...

  • Korte wachttijd
  • Ervaren behandelaar
  • Vergoed door verzekeraars

Afspraak maken

We zorgen dat je op korte termijn de hoogwaardige zorg krijgt die jij nodig hebt.

Voor een afspraak bij Uniezorg, heb je een verwijsbrief van huisarts of medisch specialist nodig. Deze verwijsbrief wordt vaak digitaal verstuurd, via ZorgDomein, ZorgMail of fax. Nadat wij deze hebben ontvangen, bellen wij je op om een afspraak te maken. Als je een schriftelijke verwijsbrief hebt gekregen, kun je zelf contact opnemen.