Uniezorg
test2
Werken bij

Behandeling

Wat kan je er zelf aan doen?

Bij de behandeling van allergie is het heel belangrijk dat je contact met het allergeen zo veel mogelijk vermijdt. Dit is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je KNO-arts kan adviseren welke maatregelen in jouw geval noodzakelijk zijn.

De huisstofmijt leeft bij voorkeur in stof op warme vochtige plekken. Het zoveel mogelijk vrijmaken van huisstofmijt noemt men saneren. De slaapkamer is de belangrijkste ruimte in huis waar het nodig is om de huisstofmijt te bestrijden. Dit doe je als volgt:

  • Zorg voor een droge slaapkamer door tijdig in het najaar de CV aan te zetten.
  • Om huisstofmijten te doden, moet je beddengoed en gordijnen op 60 graden wassen.
  • Eventueel kan je je matras en hoofdkussen beschermen met een huisstofmijtdichte hoes.
  • Het hebben van gladde vloeren en het liefst dagelijks schoonmaken van deze vloeren met plakstofdoekjes en/of een natte dweil, voorkomt dat hier stof ontstaat waar huisstofmijten in kunnen leven.

Je kunt met je KNO-arts bespreken welke maatregelen in jouw geval zinvol zijn. Luchtfilterapparaten hebben geen aangetoond effect op allergische klachten. Het aanschaffen van zo’n apparaat raden wij daarom niet aan.

Verschillende weerapps voor de mobiele telefoon, zoals Weerbericht en Buienradar, geven informatie over de verwachting van de pollen (boom en gras) uitstoot. Hiernaast geeft de website pollennieuws.nl duidelijke informatie.

Houdt in perioden dat er veel pollen in de lucht zijn, ramen en deuren zoveel mogelijk dicht. Ga als je veel last hebt niet te veel naar buiten. Op warme zonnige dagen zijn er vooral ’s ochtends vroeg veel pollen in de lucht. Als je allergisch bent voor een huisdier is het helaas de beste oplossing om het dier het huis uit te doen. Besluit je om dit niet te doen, houdt het dier dan in ieder geval uit de slaapkamer.

Welke medicijnen schrijft je arts voor?

Allergiemedicijnen zijn te verdelen in twee soorten. Je hebt beschermende middelen, die je continu moet gebruiken, en medicijnen die je gebruikt zodra er allergische klachten zijn. De beschermende middelen bestaan meestal uit neusspray met een ontstekingsremmer (corticosteroïd). Vooral bij neusverstopping helpen deze medicijnen het best. Medicijnen bij allergische klachten, zogenaamde antihistaminica, helpen snel als er al klachten zijn. Deze medicijnen zijn verkrijgbaar als tablet, neusspray of oogdruppels/zalf.

Daarnaast kan je de allergie bij de oorzaak aanpakken waarbij je het afweersysteem leert de overgevoelige reactie af te zwakken of te vermijden: hyposensibilisatie.

Hyposensibilisatie is een jaarlijkse kuur via subcutane (onder de huid) prikjes of smelttabletten. Deze kuur zetten we vooral in bij allergie voor gras-, boompollen en huisstofmijt. Deze behandeling duurt 3 tot 5 jaar. Hyposensibilisatie vermindert de gevoeligheid voor het betreffende allergeen, waardoor de allergische reactie minder hevig wordt. Deze behandeling heet immunotherapie.

Lees hier de Uniezorg folder over immunotherapie.