Uniezorg
test2
Werken bij

Symptomen

Welke neus- en oogklachten worden veroorzaakt door allergie?

Je kan mensen die last hebben van allergische neusklachten in twee groepen indelen. De eerste groep, ook wel de ‘lopers’, hebben voornamelijk last van een waterige loopneus, niezen en soms ook van jeukende, tranende ogen. De meeste ‘lopers’ zijn allergisch voor pollen, sommige voor dieren. De tweede groep, de ‘blokkers’, hebben voornamelijk last van neusverstopping en soms van een loopneus. Astmapatiënten kunnen naast deze neusklachten ook last hebben van benauwdheid en een piepende ademhaling.

Hoe werkt de neus?

De binnenzijde van de neus is bekleed met slijmvlies. Dit vlies zit vol met klieren die slijm kunnen produceren. Het slijm in de neus werkt als een beschermende laag tegen bacteriën en virussen. Als er te veel slijm in de neus zit, ga je snotteren. Een verdikking van het slijmvlies zorgt juist voor een verstopte neus. Deze verdikking ontstaat als de bloedvaten in het neusslijmvlies tijdelijk bloed vasthouden en hierdoor dikker worden, zoals bij een allergie-aanval.

Wat gebeurt er bij een allergie-aanval van neus en ogen (allergische rhinitis)?

Als een allergeen in de neus terechtkomt, reageert het neusslijmvlies hierop. Het afweersysteem van de neus reageert abnormaal op het allergeen waarvoor je overgevoelig bent. Het allergeen bindt zich vervolgens aan antistoffen (zoals Immuunglobuline E) die aan cellen in het neusslijmvlies verbonden zijn. Het binden van allergeen aan deze antistoffen stimuleert de cel en zorgt ervoor dat bepaalde stoffen vrijkomen, zoals histamine. Deze stoffen verwijden de kleine bloedvaatjes met allergische verschijnselen, zoals een jeukende neus, niezen en neusverstopping tot gevolg. Dit noemen we allergische rhinitis.

Kan allergische rhinitis de oorzaak van andere problemen zijn?

Allergische rhinitis kan de (mede)veroorzaker zijn van verschillende andere ziekten en klachten. Hierbij gaat het onder meer om oorontstekingen, neusbijholtenontstekingen, hoesten, kortademigheid, hoofdpijn en vermoeidheid. Vaak verminderen deze klachten als de allergie goed behandeld wordt.

Worden alle neusklachten veroorzaakt door allergie?

Niet alle neusklachten worden veroorzaakt door allergie. Neusklachten kunnen ook het gevolg zijn van infecties, irriterende stoffen en afwijkingen in de bouw van de neus. De bekendste infectie van de neus is een verkoudheid. Een gewone verkoudheid is vaak binnen één week weer over.

Sommige mensen reageren sterk op niet-allergische prikkelende stoffen zoals tabaksrook en (verf)luchtjes, maar ook op mist en temperatuurwisselingen. De klachten zijn dan bijvoorbeeld neusverstopping, niezen en een loopneus. Dit noemen we niet-allergische of vasomotore rhinitis. De neusklachten van allergische en vasomotore rhinitis kunnen op elkaar lijken. Bij veel mensen zijn de klachten zowel het gevolg van allergenen als van de andere hierboven genoemde oorzaken.