Uniezorg
test2
Werken bij

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor snurken en/of slaapapneu. Deze variƫren van een anti-snurkbeugel (MRA), een overdrukmasker (CPAP), positietherapie tot een operatie. Hiernaast is het aanpassen van je levensstijl belangrijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan afvallen, stoppen met roken of het verminderen van je alcoholgebruik.

Anti-snurkbeugel/MRA

Je komt in aanmerking voor een anti-snurkbeugel als je licht tot matig slaapapneu hebt.

De anti-snurkbeugel die het meest gebruikt wordt, is de MRA (mandibulair repositie-apparaat). Deze MRA draag je alleen als je slaapt. De anti-snurkbeugel trekt de onderkaak, samen met de tong en het strottenklepje wat naar voren, waardoor er achterin de keel meer ruimte ontstaat. Deze extra ruimte voorkomt dat je tong, het strottenklepje of de huig en het zachte verhemelte tijdens het slapen de luchtwegen afsluiten.

Doordat er meer ruimte in de keel is, verbetert de luchtstroom. Je gaat minder snurken en hebt minder last van ademstops en zuurstofdalingen. De MRA is daarmee een eenvoudige en effectieve behandeling van snurken en slaapapneu.

Ook als je alleen maar snurkt, dus zonder adempauzes in je slaap, kun je een MRA aanschaffen. Die moet je dan wel zelf betalen. Alleen bij de diagnose slaapapneu vergoedt de verzekeraar de aanschaf.

Beoordeling tandarts

Het dragen van een MRA kan (tijdelijk) pijnklachten bij het kaakgewricht veroorzaken en niet ieder gebit is er geschikt voor. Om hier vooraf een goede inschatting van te kunnen maken, is beoordeling door een tandarts noodzakelijk. Uniezorg werkt samen met gespecialiseerde tandartsen die kunnen beoordelen of deze anti-snurkbeugel geschikt is voor jouw gebit. Als dat zo is, maakt de tandarts een foto en een afdruk van het gebit. Vervolgens maakt een gespecialiseerd bedrijf de MRA op maat. Nadat je gewend bent geraakt aan het dragen van de MRA, volgt er bij matig tot ernstig slaapapneu een aanvullend slaaponderzoek waarbij je de MRA in hebt. Zo kunnen we meten of het aantal ademstops daadwerkelijk verminderd is.

CPAP

Apparaat tegen slaapapneu: overdrukmasker (CPAP)

Voor mensen met matig tot ernstige slaapapneu is een overdrukmasker (CPAP) een zeer effectief middel. CPAP staat voor Continuous Positive Airway Pressure en is een op maat gemaakt masker dat je tijdens de slaap over de neus en soms ook de mond draagt. Het masker is verbonden met een pompje dat onder druk lucht in de keelholte blaast. Deze druk zorgt ervoor dat de luchtwegen niet meer kunnen dichtvallen en blokkeren. Hoewel het even wennen is om met een CPAP te slapen, voor jezelf maar ook voor je partner, zijn de resultaten zeer goed. Vrijwel alle gebruikers van een CPAP voelen zich binnen korte tijd een stuk meer uitgerust en hun klachten als gevolg van slaapapneu, inclusief het snurken, verminderen sterk.

Positietherapie

Een andere behandeling tegen slaapapneu is positietherapie. Deze methode is geschikt voor mensen die met name slaapapneu ervaren wanneer ze op hun rug slapen. Dit meten we tijdens het slaaponderzoek. Bij positietherapie draag je de Slaap Positie Trainer (SPT): een klein apparaatje dat je slaaphouding controleert. Wanneer je op je rug ligt, reageert het apparaat met een kleine trilling. Zonder wakker te worden, draai je hierdoor naar een andere slaaphouding. Zo train je om niet langer op je rug te slapen en voorkom je slaapapneu. Helaas verdraagt niet iedereen deze therapie even goed. Soms maken de trillingen gebruikers of hun partner wakker. Ook is het vaak even wennen om in andere houdingen te slapen en het slapen op de rug af te leren. Tijdens een proefperiode kijken we daarom of de positietherapie effectief is en of je het goed verdraagt.

Voor de positietherapie werken wij met de Night Balance, een apparaatje om de borst.

Operaties

Een klein deel van de mensen met slaapapneu of snurkklachten komt in aanmerking voor een operatie. De meeste operaties voor slaapapneu en snurken zijn gericht op het ruimer maken van de bovenste luchtweg (neus, mond en keelholte). Een verstopte neus zorgt er bijvoorbeeld voor dat de mond tijdens het slapen opengaat om genoeg te adem binnen te krijgen.

Het openzakken van de mond vernauwt de keel, waardoor je gaat snurken. Een operatie waarmee meer ruimte in de neus gemaakt wordt, kan hierbij helpen. Tijdens je bezoek aan de KNO-arts bij Uniezorg kijken wij of het mogelijk is om de klachten met medicijnen of een operatie te verhelpen. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals neusoperaties, het verwijderen van keelamandelen, een operatie aan het zachte gehemelte (BRP) of zelfs het implanteren van een pacemaker voor de tongzenuw (Inspire).

Voor meer informatie over snurken, slaapapneu en operaties, zie:

Voor meer informatie over snurken, slaapapneu en operaties, zie: Snurken en slaapapneu (OSA) (kno.nl)