Uniezorg
test2
Werken bij

Liraglutide

 

Het meest gebruikte medicijn in Nederland om gewicht te verliezen is liraglutide (Saxenda). Liraglutide geeft je sneller een vol gevoel en zorgt er zo voor dat je je minder hongerig voelt. De gemiddelde gewichtsafname met deze medicijnen is 7,5 tot 11% van het huidige gewicht. In combinatie met leefstijlaanpassingen kan het nog veel meer effect hebben. 

 

Werking

In het lichaam komt het hormoon GLP-1 voor, dat de eetlust en voedselinname regelt. Liraglutide lijkt heel erg op dit hormoon en heeft dezelfde werking. Net als het lichaamseigen hormoon zorgt het medicijn voor een vol gevoel en vermindert het het gevoel van honger en trek. Hierdoor ga je minder eten en verlies je gewicht. 

Gebruik

Je gebruikt liraglutide via een injectie die je zelf eenmaal per dag met behulp van een injectiepen onder de huid moet zetten. De dosis van liraglutide die je toedient, wordt langzaam opgebouwd. Hieronder vind je een eenvoudig doseerschema dat helpt de dosering op te bouwen van de startdosering van 1x per dag 0,6 mg tot de maximale dosering van 1x per dag 3,0 mg. Wanneer je de maximale dosering van 3,0 mg bereikt hebt, houd je deze dosering aan voor de rest van de behandeling. 

Het opbouwschema is opgesteld om de kans op misselijkheid bij het starten van liraglutide zo klein mogelijk te maken. Door het langzaam ophogen van de dosis kan je lichaam zich aanpassen aan de medicatie en zal de misselijkheid afnemen.

Uitleg over gebruik van de injectiepen

Bijwerkingen

Net zoals alle andere medicijnen kan ook liraglutide bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen van liraglutide zijn misselijkheid, diarree, obstipatie en overgeven. Bij de meeste patiënten verdwijnen deze bijwerkingen binnen enkele dagen tot weken. 

Als je start met liraglutide is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en bij een vol gevoel te stoppen met eten. Daarnaast kan je kleinere maaltijden gaan eten en is het verstandig om voedsel of geuren vermijden die je misselijk maken. Als je toch te veel last hebt van de bijwerkingen kan je contact opnemen met Uniezorg. Wij plannen dan een telefonische afspraak voor je in met de internist. 

Meer informatie over de bijwerkingen van liraglutide.

 

Vergoeding

Sinds 2022 vergoed de zorgverzekeraar het gebruik van liraglutide. Je komt in aanmerking voor vergoeding van dit medicijn wanneer je:

  • Een BMI hebt dat hoger is dan 40 of een BMI hoger dan 35 in combinatie met hart- of vaatziekte, slaapapneu of artrose;
  • Al minstens 1 jaar Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) hebt gevolgd bij een door het RIVM erkend programma.
  • Geen Diabetes Mellitus type 2 hebt. 

Als je niet aan deze voorwaarden voldoet, maar toch graag behandeld wil worden, kun je ervoor kiezen de medicijnen zelf te betalen. Lees hier meer over de kosten.

 

Effect

Als je na 3 maanden gebruik van de hoogste dosis liraglutide niet minstens 5% bent afgevallen, stopt de kuur met liraglutide. De internist kijkt dan met je naar andere behandelopties. 

 

Andere behandelopties

Wanneer je liraglutide niet verdraagt of het medicijn onvoldoende effect heeft gehad, kijkt de internist met je naar een alternatieve behandeling. 

Een alternatieve behandeling met medicatie kan bijvoorbeeld bestaan uit naltrexon-bupropion. Daarnaast zijn er momenteel verschillende andere medicijnen in ontwikkeling voor de behandeling van obesitas. Deze medicijnen, zoals semaglutide, tirzepatide en cagrilintide, komen hopelijk in de komende jaren in Nederland op de markt.

Ook kunnen we kijken of je in aanmerking komt voor een maagverkleining. Als dat het geval is, krijg je een doorverwijzing naar een bariatrisch centrum dat gespecialiseerd is in de behandeling van ernstig overgewicht en deze operatie.