Slaapapneu betekent ‘niet ademen tijdens de slaap’. De ademhaling stopt dan herhaaldelijk tijdens de slaap.
Slaapapneu komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, vooral bij mensen die 45 tot 65 jaar oud zijn.
Waarschijnlijk heeft ongeveer 1 op de 100 mensen slaapapneu. Het is niet precies bekend hoe vaak het voorkomt, omdat het niet altijd wordt ontdekt.
Slaapapneu is een serieuze aandoening waarvoor behandeling nodig is. Zo kan je ernstige gezondheidsklachten zoals hart- en vaatziekten voorkomen.
Wil je weten of je slaapapneu hebt? Doe hier de zelftest!
Snurken komt veel voor. Van de 100 vrouwen snurken er ongeveer 25. Van de 100 mannen zelfs 25 tot 50. Het geluid dat iemand die snurkt maakt, kan zacht zijn maar ook heel hard. De een snurkt slechts af en toe, bijvoorbeeld tijdens een verkoudheid, de ander snurkt vrijwel altijd.
Snurken is vaak een onschuldige kwaal, die vooral voor de partner hinderlijk is. Maar het kan ook een symptoom zijn van slaapapneu.
Bij Uniezorg werken we samen met verschillende specialismen (multidisciplinair). Afhankelijk van je klachten word je onderzocht door een gespecialiseerde longarts, KNO-arts of soms zelfs door beide.
Om te weten te komen of je slaapapneu hebt, is een slaaponderzoek nodig. Met dit onderzoek meten wij of je adempauzes hebt en of dit in lichte, matige of ernstige mate het geval is.
De KNO-arts bekijkt tijdens het onderzoek of er genoeg ruimte in de neus en keel is (bovenste luchtweg).
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor snurken en/of slaapapneu, variërend van een anti-snurkbeugel (MRA), een overdrukmasker (CPAP), positietherapie tot een operatie. Hiernaast is het aanpassen van je levensstijl belangrijk; denk hierbij bijvoorbeeld aan afvallen, stoppen met roken en het verminderen van je alcoholgebruik.
Lees hier onze adviezen voor een betere slaapkwaliteit.