Uniezorg
Werken bij

Behandeling

Als je overweegt een vasectomie te ondergaan, wil je natuurlijk weten wat je kunt verwachten tijdens de operatie. In dit artikel beschrijven we stap voor stap wat er gaat gebeuren. Zo weet je precies wat je kunt verwachten voordat je de beslissing neemt om deze vorm van anticonceptie te laten uitvoeren.

Voorbereiding op ingreep

Het is belangrijk om de avond voor de ingreep je balzak, liezen en het gebied rondom de penis te scheren met een scheermes of elektrisch scheerapparaat. De dag van de ingreep moet je je zorgvuldig wassen met water en zeep om eventuele ontstekingen te voorkomen. Je mag van tevoren gewoon eten en drinken. Regel vooraf vervoer naar huis, omdat je na de ingreep niet zelf mag autorijden of fietsen.

Om het geopereerde gebied voldoende ondersteuning te geven, is het belangrijk om een goed zittende, strakke onderbroek (of zwembroek) te dragen. Doe deze vast aan of neem hem mee naar de operatie.

Neem een uur van tevoren 2 tabletten van 500mg paracetamol om de pijn na de operatie zoveel mogelijk te verminderen.

De behandeling

De ingreep wordt verricht door een ervaren verpleegkundig specialist, huisarts en/of uroloog (in opleiding).

Dit is wat je voor en tijdens de operatie kunt verwachten:

  • Je wordt vanuit de wachtkamer naar binnen geroepen voor een gesprek en het doorlopen van een korte vragenlijst.
  • Daarna neem je plaats op de behandeltafel, waar de balzak wordt ontsmet en afgedekt met een steriel laken.
  • De operateur voelt eerst naar de zaadleider aan de bovenzijde van de balzak.
  • Op deze plek krijg je enkele prikken om de huid te verdoven. Dit geeft tijdelijk een onaangenaam gevoel.
  • Hierna wordt een klein sneetje gemaakt, waardoor de zaadleider in beeld komt.
  • Via deze opening wordt de zaadleider naar voren gehaald. Dit kan een onaangenaam gevoel in de buik geven.
  • Er worden twee klemmetjes op de zaadleider geplaatst, het deel hier tussenin wordt verwijderd.
  • Vervolgens worden beide uiteinden van de zaadleider dicht gemaakt.
  • Het sneetje in de huid wordt ten slotte gehecht. Soms is het sneetje zo klein dat er geen hechting nodig is.

Hierna volgt aan de andere kant dezelfde procedure. De ingreep duurt in totaal zo’n 20 tot 30 minuten.

Nazorg

Direct na de operatie moet je een goed zittende, strakke onderbroek (of zwembroek) aantrekken. In de onderbroek worden wondgazen gelegd. De strakke onderbroek duwt je balzak tegen de onderbuik. Hierdoor staat er minder spanning op de zaadleiders. Dit verkleint de kans op een bloeding of zwelling.

Zorg ervoor dat iemand je naar huis brengt, je mag zelf niet rijden of fietsen.

De verdoving is na 2 tot 3 uur uitgewerkt. De eerste dagen kan de balzak nog gevoelig en wat dikker zijn. Het is dan prettig om een strakke onderbroek te blijven dragen. Ook kan de huid van je balzak rond de door de ingreep veroorzaakte wondjes wat blauw blijven zien. Bij pijn kun je het beste paracetamol nemen: maximaal 4 keer per dag, dus om de zes uur twee tabletten van 500mg.

Doe de eerste dagen rustig aan om bloeding en zwelling te voorkomen. Het is verstandig om 1 of 2 dagen vrij te nemen. Daarna kun je vaak wel weer werken. Je mag de eerste week na de ingreep geen zwaar lichamelijk werk doen. Ook kun je beter niet gaan sporten of fietsen.

Na 4 dagen belt een doktersassistente om te vragen hoe het is gegaan, wat algemene vragen te stellen en niet-spoedeisende klachten te bespreken. We plannen deze belafspraak in tijdens je bezoek aan Uniezorg.

De eerste week na de operatie kun je beter niet vrijen of masturberen. Soms kunnen bloedvaatjes in het wondgebied hierdoor weer opengaan.

De wondjes mogen de eerste 2 dagen niet nat worden. Na 1-2 dagen mag je weer douchen, maar liever niet te warm en voorzichtig afdrogen. Ga de eerste 2 weken niet in bad, zwemmen of naar de sauna.

De huid van je balzak is meestal gehecht met oplosbare hechtingen. Het kan soms tot een week duren voor de hechtingen ‘oplossen’. Ook kan je een bobbeltje van een paar millimeter blijven voelen op de plek waar de zaadleider is gehecht. Dit is normaal littekenweefsel.